Nordic Cosplay Championship

Nordic Cosplay Championship -karsinnassa etsitään edustajaa vuoden 2025 finaaliin, joka järjestetään Närcon-tapahtumassa Linköpingissä, Ruotsissa.

Kilpailuun on ennakkoilmoittautuminen. Haku aukeaa 3.6.2024 ja sulkeutuu 23.6.2024. Kilpailijat valitaan portfoliohaulla.

Säännöt

Traconin karsintakilpailussa käytetään vuoden 2023 finaalin sääntöjä, jotka löytyvät Nordic Cosplay Championshipin virallisilta sivuilta. Sääntöjä käytetään soveltuvin osin, eli muutamin muutoksin ja tarkennuksin, jotka on listattu tässä.

Muutokset ja tarkennukset:

 • Tracon ei maksa karsintaan osallistuvien matka- tai majoituskuluja yms. Tracon kuitenkin tarjoaa kisaajille ilmaisen sisäänpääsyn tapahtumaan.
     
 • Kisaajien on oltava 18 vuotta viimeistään kesäkuun 2024 lopussa.
     
 • Tuomaristossa istuu suomalaisia aiempien vuosien NCC-finalisteja.
     
 • Tuomarointiaika on lyhyempi kuin 15 minuuttia.
     
 • Lopullisessa tuomaroinnissa tuomaristo saa keskustella vapaammin ja tietää toistensa antamat pisteet. Sijoitukset perustuvat suoraan pisteiden yhteenlaskettuun summaan.
     
 • Esityksen pituus voi olla 0-3 minuuttia.
     
 • Veden ja tulen käyttäminen on kiellettyä. Lavalle ei myöskään saa levittää terälehtiä tai muuta silppua. Jos et ole varma, onko suunnittelemasi efekti sallittu, ole yhteydessä cosplayvastaaviin!
     
 • Traconissa ei ole mahdollista käyttää mikrofoneja. Videomateriaalia on mahdollista käyttää, mutta se tulee valmistaa itse ja sen tulee noudattaa tekniikkavaatimuksia.
 • Tracon tarjoaa sisäänpääsyn tapahtumaan yhdelle assistentille. Kilpailijalla voi olla lavalla useampi assistentti.
 • Tämän vuoden uutena käytäntönä kilpailijat sopivat yhdessä cosplaytuottajan ja Ison salin stage managerin kanssa etätapaamisen, jossa keskustellaan esityksen valoista ja tekniikasta. Cosplaytuottaja hoitaa tapaamisten aikatauluttamisen.

Luethan huolellisesti myös NCC:n viralliset säännöt yllä linkitetyltä verkkosivustolta, jotta tiedät kilpailusta mahdollisimman paljon!

Lisätietoa voi kysyä arvokisavastaavalta osoitteesta adreena [ät] tracon.fi. 

AG, NCC 2024 edustaja. Kuva: Erika Lampi

Aikataulu

Kilpailun ilmoittautuminen alkaa: 3.6.2024
Kilpailun ilmoittautuminen päättyy: 23.6.2024
Osallistujille ilmoitetaan finaalipaikasta 30.6.2024 mennessä.
Kilpailu kilpaillaan ja voittajat julkistetaan Traconissa sunnuntaina 8.9.2024.

Näin haet:

Kilpailuun voit hakea tälle sivulle ilmestyvällä linkin takaa löytyvällä lomakkeella.

Lomake on avoinna 3.6.2024 klo 18.00 – 23.6 klo 23.59.

Vastaanotamme hakemuksia 23.6 klo 23.59 asti. Hakemuksen lähetyksestä saat vielä vahvistusviestin. Mikäli vahvistusviestiä ei kuulu kolmen päivän sisällä, otathan yhteyttä joko osoitteeseen cosplay@tracon.fi tai suoraan arvokisavastaavaan adreena@tracon.fi. Kaikille hakijoille ilmoitetaan valinnoista viimeistään 30.6 mennessä.

Ongelmatilanteissa tai kysymysten ilmetessä voit ottaa yhteyttä osoitteesta cosplay@tracon.fi tai adreena@tracon.fi

Propit, valot ja taustanauha

NCC -karsintojen osallistujien tulee toimittaa esitystään varten taustanauha, joka sisältää esitykseen kuuluvat musiikit/videon ja/tai puheet. Lisäksi on toimitettava tekniikkalomake, jossa on listattuna lavalle tuotavat propit, lavasteet sekä valo-ohjeistus ja esityksen tapahtumien kuvaus. Lomakkeessa annetut paikat propeille ja lavasteille ilmaisevat myös näiden sallittua lukumäärää. Arvokisoihin pätevät myös kisojen finaalisäännöissä annetut mahdolliset rajoitukset. 

Tekniikkalomakkeelle löydät esimerkin alempaa tältä sivulta. Lomaketta ollaan uusimassa, ja se päivitetään / lähetetään kilpailijoille viimeistään valinnan yhteydessä.

Kaikki tekniikka lähetetään 18.8 klo 23.59 mennessä xfer -palvelinta käyttäen. Ohjeet palvelimen käyttöön kerrotaan kilpailijavalintojen yhteydessä.

Taustanauha

Taustanauhan on oltava pituudeltaan maksimissaan yhtä pitkä kuin esityksenkin.

Taustamusiikki on toimitettava MP3/MP4- tai FLAC-muotoisena tiedostona. On suositeltavaa kiinnittää huomiota tiedoston äänenlaatuun.

Kilpailussa ei ole käytettävänä mikrofoneja, joten kaikki mahdolliset esitykseen kuuluvat vuorosanat tulee liittää taustamusiikkitiedostoon. Vaikka lavalla käyttäisi paljonkin ääntä, se kuuluu ilman mikrofoneja erittäin huonosti yleisölle, eli kaiken esityksessä oleellisen äänimaailman on oltava osa taustanauhaa.

NCC -karsinnoissa vuorosanojen kielenä on suositeltavaa käyttää englantia.

Toimita taustamusiikin yhteydessä tieto siitä, missä kohtaa se laitetaan soimaan, esimerkiksi ennen ryhmän jäsenten siirtymistä lavalle tai sen jälkeen.

Lähetä mahdolliset taustamusiikkiin liittyvät kysymykset sähköpostitse osoitteeseen isosali@tracon.fi.

Tekniset vaatimukset

 • Pyri kuvaamaan ja tallentamaan video parhaalla mahdollisella laadulla.
 • Suositellut resoluutiot videoille ovat 1920×1080 eli 1080p tai 1280×720 720p. Pienin hyväksytty resoluutio on 480×360.
 • Framerate: vähintään 23.976 fps, enintään 60 fps.
 • Suositeltu lopullinen tiedostomuoto on MP4. Muita hyväksyttyjä tiedostomuotoja ovat AVI, WMV ja MOV.
 • Suositellut Codecit ovat H.265 
 • Valitsethan videolla käytettävän musiikin mahdollisimman parhaalla laadulla.

Lavavalaistus

NCC-karsinnoissa on mahdollista vaikuttaa lavan valaistukseen. Tänä vuonna Isossa salissa on tarjolla aikaisempaa enemmän valaisuvaihtoehtoja. Näistä tiedotamme valituille valintojen yhteydessä.

Käytössämme on tänä vuonna sekä tavallinen savukone että raskassavukone. Valo-ohjeet toimitetaan ennakkoon annettujen ohjeiden mukaisesti.

Muutama yleinen vinkki:

Yksinkertainen toimii: Valo-ohjeista ei kannata tehdä liian monimutkaisia. Viime vuosien voitokkaimmat esitykset on toteutettu hyvin yksinkertaisin ohjein. Valoteknikon on helpompi pysyä näissä matkassa ja lisäksi hän voi käyttää omaa asiantuntemustaan yksityiskohtien parhaan toteutusmallin löytämiseksi

Selkeät termit: Lavan puoliskoja kuvatessa käytetään termejä “näyttämövasen” ja “näyttämöoikea”, jotka tarkoittavat vasenta ja oikeaa katsottaessa lavalta yleisöön päin. Kuvaathan myös valo-ohjeissa lavalla olevat hahmot selkeästi. Emme voi tuntea kaikkia hahmoja nimeltä, sen sijaan “punaiseen pukeutunut hahmo” tai “istuva hahmo” ovat selkeitä määritteitä.

Vähälläkin pärjää: Valaistusohje voi olla myös erittäin yksinkertainen. Ohjeilla, kuten “punainen värimaailma ja energinen fiilis koko esityksen ajan” pärjää aivan mainiosti.

Mahdolliset kysymykset näistä tulisi osoittaa ison salin tiimille, sähköpostitse osoitteeseen isosali@tracon.fi.

Lähdekuvat

Kilpailuun osallistuvan tulee toimittaa ilmoittautumisen yhteydessä lähdekuvat esittämästään hahmosta. Kuvissa tulee ilmetä hahmo tai hahmot siinä puvussa, mitä osallistuja tai osallistujat käyttävät. Lähdekuvat toimitetaan tuomariston käyttöön.

Tekniikkalomake

Kilpailuiden tekniikkalomaketta päivitetään parhaillaan ja julkaisemme sen myöhemmin keväällä. Alta löydät esimerkin lomakkeista, joita voit käyttää alustavasti suunnitteluun.

Tekniikkalomake WCS- ja NCC-kisaajille (xlsx) (esimerkki)

Jos sinulla on ongelmia tiedoston avaamisessa, ota yhteyttä cosplaytiimiin sähköpostitse cosplay@tracon.fi.
Tekniikkalomake ja taustanauha on lähetettävä 18.8. mennessä. Lähetys tapahtuu xferillä, johon kilpailijat saavat ohjeet kilpailupaikan vahvistumisen yhteydessä.

Muut osallistumisrajoitukset
1. Coniittitasolla oleva henkilö isosali-tiimissä ei saa osallistua mihinkään Ison salin kilpailuun.
2. Stage manager ei saa osallistua mihinkään Ison salin kilpailuun.

Henkilötietojen käsittely
Osallistujien henkilötietoja käsitellään ainoastaan cosplayvastaavien sekä Traconin Ison salin tuotantotiimin toimesta. Kilpailussa ilmoitetaan kisaajien nimet tai nimimerkit heidän oman valintansa mukaan, sekä hahmon ja sarjan tiedot. Karsintakilpailun voittajan tiedot välitetään Närcon Eventbyrå AB -yritykselle Närcon-tapahtuman ja Nordic Cosplay Championship -kilpailun järjestelyjä varten.

Tietojen käsittely tapahtuu Tracon ry:n tietosuojaperiaatteiden mukaisesti. https://ry.tracon.fi/tietosuoja/rekisteriselosteet