Pelätyt ja palvotut on näyttelysarja, jonka ensimmäinen osa nähdään Traconin yhteydessä Sorsapuistossa 6.-8.9.2024. Näyttelysarjan teemana on lohikäärme.

Lohikäärme on hämmästyttävän monimuotoinen ja laajalle levinnyt myyttinen olento, joka löytyy taiteesta maailmanlaajuisesti. Vanhimmat tiedossa olevat lohikäärmeitä esittävät taide-esineet johtavat vuosituhansien taakse Mongoliaan 4 500 eaa. Pelätyt ja palvotut -ryhmänäyttelyn tavoitteena on avartaa nykypäivän ihmisen käsitystä lohikäärmeistä ja niiden merkityksestä taiteessa läpi ihmiskunnan historian. Näyttelyidea ja sen takana oleva taiteilijakollektiivi syntyi yhteisestä innostuksesta tähän taianomaiseen olentoon. 

Vuosi 2024 (tarkemmin 10.2.2024–28.1.2025) on kiinalaisen astrologian mukaan lohikäärmeen vuosi. Vuosittain vaihtuvien kahdentoista eläimen lisäksi horoskoopeissa vaikuttavat niin ikään syklisesti kiertävät viisi eri elementtiä. Tietyn eläimen ja elementin yhdistelmä toistuu täten kuudenkymmenen vuoden välein. Puu kuvastaa elementtinä luovuutta, rohkeutta ja kasvua, minkä johdosta vuosi 2024 on täydellinen aika taiteelliselle työskentelylle ja uusien haasteiden kohtaamiselle.