Photoshootkilpailu

Photoshoot-kilpailussa kilpaillaan parhaimmasta cosplayvalokuvasta, eli kyseessä on valokuvauskilpailu. Kilpailu jaetaan kahteen eri kategoriaan: aloittelijoihin sekä kokeneisiin. Arviointi perustuu kuvien tekniseen toteutukseen, editointiin, kuvalliseen ilmaisuun sekä mallin ohjaukseen. Valokuvat toteutetaan yhdessä kuvaajan sekä cosplayharrastajan tai -harrastajien kanssa. Lähdemaarajoituksia ei ole, ja käytettävä kohde voi olla mistä tahansa lisensoidusta sarjasta, pelistä tai kirjasta.

Haku photoshoot-kilpailuihin haku aukeaa 3.6. ja päättyy 4.8. Mikäli hakemuksia tulee suuri määrä, kilpailun finalistit valitaan esikarsinnalla. Finalistit ilmoitetaan 18.8. mennessä. Yleisöäänestys aukeaa tapahtumaviikolla. Kilpailujen tulokset julkaistaan cosplaykilpailussa sunnuntaina 8.9.

Aloittelijakategoriaan voi osallistua mikäli;

 • Et ole sijoittunut photoshootkilpailuissa.
 • Harrastusvuosia valokuvauksessa on alle kolme vuotta.
 • Sinulla ei ole valokuva-alan koulutusta.
 • Et tee valokuvausta työksesi.

Ilmoittaudu kokeneet- kategoriaan mikäli yllä olevista kriteereistä yksi tai useampi täyttyy tai koet kuuluvasi kokeneisiinkokeneet kategoriaan. Jos koet kriteereistä huolimatta kuuluvasi aloittelijat kategoriaan, ole yhteydessä cosplayvastaaviin cosplay@tracon.fi. Cosplayvastaavilla on oikeus siirtää kuvasi kategoriasta toiseen.

Aikataulu

Kilpailun ilmoittautuminen alkaa: 3.6.2024 klo 18:00
Kilpailun ilmoittautuminen päättyy: 4.8.2024 klo 23:59
Osallistujille ilmoitetaan finaalipaikasta 18.8.2024 mennessä.
Kilpailu kilpaillaan ja voittajat julkistetaan Traconissa sunnuntaina 8.9.2024.

Kuvien arviointi

Molemmissa kategorioissa tuomarit jakavat kolme palkintoa: paras tekniikka, paras kuvailmaisu sekä paras teema.

Parhaassa tekniikassa otetaan huomioon erityisesti kuvan tekniset puolet, kuten esimerkiksi valaisu, rajaus, mallin asettelu sekä editointi. Kuvailmaisu -palkintoa varten tuomarit puolestaan hakevat kuvaa, joka herättää tunteita ja jossa tunnelma on käsinkosketeltava. Kuvassa voi olla vahva tarina tai se voi olla taiteellisesti muuten vaikuttava. 

Paras teema -palkinto jaetaan kuvalle, joka ilmaisee parhaiten Traconin vuosittaista teemaa. Tänä vuonna haemme kuvia teemalla: valo ja varjo. Teemaa voi tulkita joko suoraan tai lähteä abstraktimmalle tielle värien, muotojen tai tarinankerronnan kautta. Vain taivas on rajana Taivas on ääretön tulkinnan kanssa ja odotammekin innolla, minkälaisia tulkintoja kukin kuvaaja taikoo yhdessä mallien kanssa vuotuisesta teemastamme!

Tuomaroinnissa otetaan huomioon kategorioiden taitotaso. Kokeneet -kategoriassa kuvia tuomaroidaan yksityiskohtaisemmin kuin aloittelijat -kategoriassa.

Pisteenä i:n päälle myös yleisö pääsee tuttuun tapaan palkitsemaan oman suosikkinsa! Yleisön suosikki -palkinto jaetaan kuvalle, joka on saanut omassa kategoriassaan eniten ääniä. Yleisön äänestys aukeaa tapahtumaviikolla ja se on käynnissä aina palkintojenjako seremoniaan saakka. Kuvat julkaistaan Traconin verkkosivuilla, ja finaalikuvia pääsee ihastelemaan myös sekä pääset ihastelemaan finaalikuvia Traconin photoshoot-näyttelyyn.

Säännöt

 • Ilmoittautuminen kilpailuun on auki 3.6 klo 18:00 ja päättyy 4.8. klo 23:59. Hakuajan ulkopuolella lähetetyt kuvat hylätään automaattisesti. Kaikille hakijoille ilmoitetaan tuloksista 18.8. ja voittajat julistetaan sunnuntaina 8.9.2024 Traconissa. 
 • Kilpailuun tulee ilmoittautua ainoastaan vastaavan ilmoittamalla tavalla. Tarkemmat hakuohjeet löytyvät alta.
 • Kuvan tulee olla cosplayvalokuva. Kilpailuun voi lähettää ja osallistua ainoastaan yhdellä (1) kuvalla. Voit osallistua ainoastaan yhteen kategoriaan.
 • Tuomarit tai cosplayvastaavat saattavat siirtää kuvasi toiseen kategoriaan kilpailijan suostumuksella, mikäli he kokevat sen perustelluksi.
 • Käytettävien hahmon/hahmojen lähdemateriaali on vapaa, kunhan se on lisensoidusta lähteestä. Oma lähde tai OC-hahmot, eli omat fiktionaaliset hahmot, eivät ole sallittuja.
 • Kuva voi olla uusi, vanha tai aikaisemmin julkaistu. Kilpailuun ei hyväksytä kuvaa joilla on osallistuttu aiempiin kilpailuihinaikaisemmissa kilpailuissa.
 • Kuvissa ei saa käyttää AI-taidetta.  
 • Mikäli teet kuvamanipulaatiota, lähetä ilmoittautumisen yhteydessä kaikki siihen kuuluvat osat koosteena PDF-tiedostossa. Sinulla tulee olla lupa näiden osien käyttämiseen ja sinun tulee pystyä todistamaan se.
 • Kilpailija on kuvaaja, joka on myös editoinut kuvan. Editoija ei siis voi olla eri henkilö kuin kuvaaja. Kilpailija ei voi myöskään olla kuvassa oleva malli, ellei kyseessä ole omakuva.
 • Kilpailijalla tulee olla kuvattavien henkilöiden, sekä mahdollisennen kuvauspaikan lupa kilpailuun osallistumiseen. 
 • Alle 18- vuotiaalla kuvaajalla tai mallilla tulee olla huoltajan lupa kilpailuun osallistumiseen.
 • Kuvassa näkyviä cosplayasuja ei arvioida erikseen. Asut voivat siis olla ostettuja. Pukuja voidaan kuitenkin arvioida yleisilmeeseen ja kokonaisuuteen sopivuuden perusteella. Pääasia on hahmojen tunnistettavuus.
 • K-18- materiaali on kielletty. Tuomarit ja cosplayvastaavat karsivat mahdollisesti liian rajua materiaalia sisältävät kuvat.
 • Kuvanlaadun tulee olla hyvä. Tuomarit ja cosplayvastaavat saattavat karsia teknisesti liian huonolaatuiset valokuvat. 
 • Finaaliin päässeet kuvat julkaistaan Traconin nettisivuilla ja kuvat tulostetaan ja kehystetään Traconin photoshoot- näyttelyyn Tampere-taloon. Kuvat ovat esillä perjantaista sunnuntaihin, aina kilpailuun alkuun, asti. Kilpailun jälkeen kilpailijan on mahdollista hakea kehystetty kuva itselleen cosplayvastaavan ohjeidsen mukaisesti. Kuvia ei toimiteta tapahtuman jälkeen erikseen.
 • Fínaaliin päässeen kilpailijankisaajan tulee hankkia itse lippu tapahtumaan.
 • Finaaliin päässeille kilpailijoille varataan katsomosta paikka sunnuntain cosplaykilpailuihin. KilpailijanKisaajan estyessä paikka voidaan varata kuvassa olevalle mallille. Palkintojenjaossa kilpailijoita pyydetään nousemaan lavalle.
 • Valokuvan minimiresoluutio on 595×842 pikseliä.
 • Kilpailuun lähetetään editoitu kuva sekä alkuperäinen raakakuva sellaisena, kuin se on kamerassa. Raakakuva voi olla joko RAW (esimerkiksi DNG., PEFF., CR2.) tai käsittelemätön JPEG/TIFF. Valmiin kuvan tulee olla JPG./PNG./GIF.

Näin haet

Kilpailuun voit hakea seuraavilla lomakkeilla:

Aloittelijat – hakulomake

Kokeneet – hakulomake

Lomake avataan 3.6.2024 klo 18.00.

Vastaanotamme hakemuksia 4.8. klo 23.59 asti. lomakkeella. Hakemuksen lähetyksestä saat vahvistusviestin. Mikäli vahvistusviestiä ei kuulu kolmen päivän sisällä, otathan yhteyttä joko osoitteeseen cosplay@tracon.fi tai suoraan cosplavastaavaan chamira@tracon.fi. Kaikille hakijoille ilmoitetaan valinnoista viimeistään 18.8. mennessä. 

Ongelmatilanteissa tai kysymyksiä ilmetessä voit ottaa yhteyttä osoitteesta cosplay@tracon.fi tai chamira@tracon.fi