World Cosplay Summit -karsinnat

World Cosplay Summit -karsinnassa haetaan edustajaparia vuoden 2025 World Cosplay Summit -kilpailuun Japaniin!

Kilpailuun on ennakkoilmoittautuminen. Haku aukeaa 3.6.2024 klo 18.00 ja sulkeutuu 23.6.2024 klo 23.59. Kilpailijat valitaan kilpailuun portfoliohaulla.

Karsintakisassa käytetään World Cosplay Summitin 2024 virallisia sääntöjä soveltuvin osin. Toistaiseksi näitä sääntöjä ei ole vielä julkaistu vuodelle 2025.

Finaaleissa edustajaparilta vaaditaan costume reportia eli kirjallista selostusta kisapukujen tekemisestä, mutta tätä ei vaadita karsinnoissa. Kilpailijaparin on kuitenkin esiteltävä pukujaan tuomaroinnissa ja kyettävä vastaamaan kysymyksiin niiden valmistamisesta. Pukujen on oltava itsetehtyjä, mutta esimerkiksi ostetut osat (kengät tms.) ovat sallittuja säännöissä mainituissa määrin. 3D-tulostettujen osien käyttö on sallittua säännöissä määritetyissä puitteissa.

Karsintojen tuomaroinnissa käytetään yksinkertaistettua versiota finaalituomaroinnin pisteityksestä: pisteet muutetaan sadoista kymmeniksi (esim. costume score 100 → 10). Puvun painoarvo on maksimissaan 10 pistettä ja esityksen painoarvo puolestaan 10 pistettä. Lisäksi kisaajien edustavuus arvokisaedustajina arvioidaan pistein -1/0/+1. Näin kisaajat voivat saada yhdeltä tuomarilta enintään 11 pistettä.

Lisäksi pukuhin, lavasteisiin ja esitykseen sovelletaan seuraavia WCS:n sääntöjä:

 • Lavasteiden maksimilukumäärä on 3. Jokaisen lavasteen tulee painaa alle 10 kg. Yksittäisen lavasteen koon tulee olla maksimissaan 2,1 m korkeudessa, 2,1 m leveydessä ja 0,9 m syvyydessä. Käsissä pidettäviä proppeja ei lasketa lavasteiksi.
 • Pukujen, peruukkien ja käsissä pidettävien proppien painorajoitus on 40 kg kisaajaparilta.
 • Esityksen laajentaminen yleisöalueelle on kielletty.
 • Esityksessä käytettävien musiikin ja äänitehosteiden tulee olla tekijänoikeusvapaata. Alkuperäislähteen äänten käyttäminen on kielletty.
 • Taustavideomateriaalia on mahdollista käyttää, mutta se tulee valmistaa itse ja sen tulee noudattaa tekniikkavaatimuksia.
 • Tänä vuonna uutena käytäntönä kilpailijat sopivat yhdessä cosplaytuottajan ja ison salin stage managerin kanssa etätapaamisen, jossa keskustellaan esityksen valoista ja tekniikasta. Cosplaytuottaja hoitaa tapaamisten aikatauluttamisen.

Esityksissä ei saa käyttää seuraavia asioita:

 • jauhemaiset aineet
 • tuli/savu
 • nesteet (Myös nestemäinen tekoveri. Täysin kuivunut tekoveri on sallittu.)
 • paukkupommit (ruudittomat ja silputtomat paukut sallittu)
 • pieni paperisilppu tai terälehdet

Ota huomioon myös Traconin järjestyssääntöjen asettamat rajoitukset!

Epäselvissä tilanteissa ota yhteyttä sähköpostitse cosplay(ät)tracon.fi.

Karsintaan osallistuvia pareja kehotetaan lukemaan viralliset englanninkieliset säännöt World Cosplay Summitin verkkosivuilta, kunhan ne julkaistaan. Karsintaan osallistuvien parien on oltava täysi-ikäisiä kesäkuun 2024 loppuun mennessä.

Rajoituksia osallistumiseen:
Vuosien 2020-2024 WCS-edustajaparit tai yksittäiset finalistit EIVÄT saa osallistua esikarsintaan. Aikaisempien vuosien WCS-edustajat SAAVAT osallistua esikarsintaan. Suomen WCS-karsinnoissa aiemmin kilpailleet tai sijoittuneet parit SAAVAT osallistua esikarsintaan. WCS-edustajapareihin sovelletaan vuodesta 2022 alkaen virallisissa säännöissä määriteltyä viiden vuoden karanteenia, joka lasketaan finaaliin osallistumisen vuodesta alkaen.

Lunatar & Jatek, WCS -edustajat 2024. Kuva: Torucos

Aikataulu

Kilpailun ilmoittautuminen alkaa: 3.6.2024
Kilpailun ilmoittautuminen päättyy: 23.6.2024
Osallistujille ilmoitetaan finaalipaikasta 30.6.2024 mennessä.
Kilpailu kilpaillaan ja voittajat julkistetaan Traconissa sunnuntaina 8.9.2024.

Näin haet:

Kilpailuun voit hakea tälle sivulle ilmestyvällä linkin takaa löytyvällä lomakkeella.

Lomake on avoinna 3.6.2023 klo 18.00 – 23.6 klo 23.59.

Vastaanotamme hakemuksia 23.6 klo 23.59 asti. Hakemuksen lähetyksestä saat vielä vahvistusviestin. Mikäli vahvistusviestiä ei kuulu kolmen päivän sisällä, otathan yhteyttä joko osoitteeseen cosplay@tracon.fi tai suoraan arvokisavastaavaan adreena@tracon.fi. Kaikille hakijoille ilmoitetaan valinnoista viimeistään 19.6 mennessä.

Ongelmatilanteissa tai kysymyksiä ilmetessä voit ottaa yhteyttä osoitteesta cosplay@tracon.fi tai adreena@tracon.fi

Propit, valot ja taustanauha

WCS -karsintojen osallistujien tulee toimittaa esitystään varten taustanauha, joka sisältää esitykseen kuuluvat musiikit/videon ja/tai puheet. Lisäksi on toimitettava tekniikkalomake, jossa on listattuna lavalle tuotavat propit, lavasteet sekä valo-ohjeistus ja esityksen tapahtumien kuvaus. Lomakkeessa annetut paikat propeille ja lavasteille ilmaisevat myös näiden sallittua lukumäärää. Arvokisoihin pätevät myös kisojen finaalisäännöissä annetut mahdolliset rajoitukset. 

World Cosplay Summit -karsinnassa kaiken tekniikan, niin äänen kuin mahdollisen taustan, on oltava tekijänoikeusvapaata. 

Tekniikkalomakkeelle löydät esimerkin alempaa tältä sivulta. Lomaketta ollaan uusimassa, ja se päivitetään / lähetetään kilpailijoille viimeistään valinnan yhteydessä.

Kaikki tekniikka lähetetään 18.8 klo 23.59 mennessä xfer -palvelinta käyttäen. Ohjeet palvelimen käyttöön kerrotaan kilpailijavalintojen yhteydessä.

Taustanauha

Taustanauhan on oltava pituudeltaan maksimissaan yhtä pitkä kuin esityksenkin.

Taustamusiikki on toimitettava MP3/MP4- tai FLAC-muotoisena tiedostona. On suositeltavaa kiinnittää huomiota tiedoston äänenlaatuun.

Kilpailussa ei ole käytettävänä mikrofoneja, joten kaikki mahdolliset esitykseen kuuluvat vuorosanat tulee liittää taustamusiikkitiedostoon. Vaikka lavalla käyttäisi paljonkin ääntä, se kuuluu ilman mikrofoneja erittäin huonosti yleisölle, eli kaiken esityksessä oleellisen äänimaailman on oltava osa taustanauhaa.

WCS -karsinnoissa vuorosanojen kielenä on suositeltavaa käyttää englantia.

Toimita taustamusiikin yhteydessä tieto siitä, missä kohtaa se laitetaan soimaan, esimerkiksi ennen ryhmän jäsenten siirtymistä lavalle tai sen jälkeen.

Lähetä mahdolliset taustamusiikkiin liittyvät kysymykset sähköpostitse osoitteeseen isosali@tracon.fi.

Tekniset vaatimukset

 • Pyri kuvaamaan ja tallentamaan video parhaalla mahdollisella laadulla.
 • Suositellut resoluutiot videoille ovat 1920×1080 eli 1080p tai 1280×720 720p. Pienin hyväksytty resoluutio on 480×360.
 • Framerate: vähintään 23.976 fps, enintään 60 fps.
 • Suositeltu lopullinen tiedostomuoto on MP4. Muita hyväksyttyjä tiedostomuotoja ovat AVI, WMV ja MOV.
 • Suositellut Codecit ovat H.265 
 • Valitsethan videolla käytettävän musiikin mahdollisimman parhaalla laadulla.
 • Musiikin ja taustavideon/kuvien tulee olla tekijänoikeusvapaata.

Lavavalaistus

WCS-karsinnoissa on mahdollista vaikuttaa lavan valaistukseen. Tänä vuonna Isossa salissa on tarjolla aikaisempaa enemmän valaisuvaihtoehtoja. Näistä tiedotamme valituille valintojen yhteydessä.

Käytössämme on tänä vuonna sekä tavallinen savukone että raskassavukone. Valo-ohjeet toimitetaan ennakkoon annettujen ohjeiden mukaisesti.

Muutama yleinen vinkki:

Yksinkertainen toimii: Valo-ohjeista ei kannata tehdä liian monimutkaisia. Viime vuosien voitokkaimmat esitykset on toteutettu hyvin yksinkertaisin ohjein. Valoteknikon on helpompi pysyä näissä matkassa ja lisäksi hän voi käyttää omaa asiantuntemustaan yksityiskohtien parhaan toteutusmallin löytämiseksi

Selkeät termit: Lavan puoliskoja kuvatessa käytetään termejä “näyttämövasen” ja “näyttämöoikea”, jotka tarkoittavat vasenta ja oikeaa katsottaessa lavalta yleisöön päin. Kuvaathan myös valo-ohjeissa lavalla olevat hahmot selkeästi. Emme voi tuntea kaikkia hahmoja nimeltä, sen sijaan “punaiseen pukeutunut hahmo” tai “istuva hahmo” ovat selkeitä määritteitä.

Vähälläkin pärjää: Valaistusohje voi olla myös erittäin yksinkertainen. Ohjeilla, kuten “punainen värimaailma ja energinen fiilis koko esityksen ajan” pärjää aivan mainiosti.

Mahdolliset kysymykset näistä tulisi osoittaa ison salin tiimille, sähköpostitse osoitteeseen isosali@tracon.fi.

Lähdekuvat

Kilpailuun osallistuvien tulee toimittaa ilmoittautumisen yhteydessä lähdekuvat parin esittämistä hahmoista. Kuvissa tulee ilmetä hahmo tai hahmot siinä puvussa, mitä osallistuja tai osallistujat käyttävät. Lähdekuvat toimitetaan tuomariston käyttöön.

Tekniikkalomake

Kilpailuiden tekniikkalomaketta päivitetään parhaillaan ja julkaisemme sen myöhemmin keväällä. Alta löydät esimerkin lomakkeista, joita voit käyttää alustavasti suunnitteluun.

Tekniikkalomake WCS- ja NCC-kisaajille (xlsx) (esimerkki)

Jos sinulla on ongelmia tiedoston avaamisessa, ota yhteyttä cosplaytiimiin sähköpostitse cosplay@tracon.fi.
Tekniikkalomake ja taustanauha on lähetettävä 18.8. mennessä. Lähetys tapahtuu xferillä, johon kilpailijat saavat ohjeet kilpailupaikan vahvistumisen yhteydessä.

Muut osallistumisrajoitukset
1. Coniittitasolla oleva henkilö isosali-tiimissä ei saa osallistua mihinkään Ison salin kilpailuun.
2. Stage manager ei saa osallistua mihinkään Ison salin kilpailuun.

Henkilötietojen käsittely
Osallistujien henkilötietoja käsitellään ainoastaan cosplayvastaavan sekä Traconin Ison salin tuotantotiimin toimesta. Kilpailussa ilmoitetaan kisaajien nimet tai nimimerkit heidän oman valintansa mukaan, sekä hahmon ja sarjan tiedot. Karsintakilpailun voittajien tiedot välitetään WCS Inc. -yritykselle World Cosplay Summit -tapahtuman järjestelyjä varten.

Tietojen käsittely tapahtuu Tracon ry:n tietosuojaperiaatteiden mukaisesti. https://ry.tracon.fi/tietosuoja/rekisteriselosteet