English translation here!

Vuoden 2024 Traconin teemana on Valo ja varjo! Teemaan sopivan ohjelman ehdottaminen on suositeltavaa, muttei pakollista! Teeman on tarkoitus tarjota inspiraatiota ja ideoita ohjelmaideoita pohtiessa! Perinteisesti tapahtuman pysyvät teemat ovat anime, manga, cosplay, roolipelit sekä muut pelit, ja näiden aiheiden rajoissa otamme ensisijaisesti ohjelmaa vastaan.

Puheohjelmaa pitämällä pääset kertomaan kävijöillemme kiinnostuksen kohteistasi, näkemyksistäsi, sekä ideoistasi animen, mangan, roolipelien, cosplayn sekä monen muun harrastuksiimme liittyvän asian kannalta!

Puheohjelman lisäksi etsimme myös osallistavaa ohjelmaa kuten pelejä (mm. lautapelit, korttipelit, figupelit, pöytäroolipelit, liveroolipelit), kilpailuja, turnauksia ja työpajoja, sekä esitysohjelmia kuten musiikki, tanssi– sekä muut luovat esitykset. Otamme myös mielellämme harkintaan muunlaisia uusia ohjelmaformaatteja!

Osviittaa siitä, minkälaista ohjelmaa Traconissa on aikaisemmin ollut, saat esimerkiksi edellisten tapahtumien ohjelmakartoista, joita voit löytää Kompassista. Voit myös katsoa millaista ohjelmaa Traconissa on ollut YouTube -kanavamme tallenteista. Älä kuitenkaan anna perinteisten käsitysten siitä, mitä coniohjelma on, rajoittaa mielikuvitustasi! Olemme kiinnostuneita kuulemaan myös uusista ohjelmakonsepteista.

Ohjelmanjärjestäjien edut saa pitämällä yhden puheohjelman tai vetämällä vähintään neljä tuntia roolipeliä tai muuta pelipistettä. Edut ovat viikonloppurannekkeen korvaava badge, ruokalippu, pääsy tapahtuman greenroomiin eli taukotilaan sekä kutsu kaatajaisiin, jotka järjestetään myöhempänä ajankohtana tapahtuman jälkeen.

Huom. miitinjärjestäjille ei tarjota samoja etuja kuin puhe- tai esitys ohjelmanpitäjille tai pelinjohtajille.

Traconin käytössä on myös laaja ulkoalue Sorsapuistossa, jossa voi järjestää monenlaista ohjelmaa niin erikokoisissa teltoissa kuin livelavalla sekä toki muuallakin puistossa. Sorsapuistoon on kaikilla vapaa pääsy, joten Tracon Live! -lavalla esiintyminen on loistava tilaisuus tulla kuulluksi ja nähdyksi!

Ohjeita puheohjelman pitämiseen

– Hyvä puheohjelma alkaa visiosta!

Ihmiset eivät tahdo katsoa ohjelmaa, joka yksinkertaisesti kertoo mitä teoksessa tapahtuu! Puheohjelmaa tullaan katsomaan, koska ihmisiä kiinnostaa juuri puhujan ajatukset, sekä hyvin perustellut mielipiteet!

Aiheesi tulee olla hyvin rajattu, että käsittelet jonkinlaista mielenkiintoista näkökulmaa aiheestasi! (esim. ”Keski-Maan kääpiöiden historia”, ”Ritarillisuus vastaan Varjot, paladiinien ja rogueiden moraalit”, tai ”DBZ:stä MHA:han, shounen päähahmojen monipuolinen kirjo!”)

– Suunnitelma on osa ohjelmaa!

Olet saanut idean, mahtavaa! Nyt on aika pohtia, miten ideastasi tulee täysi ohjelma! Keksitkö esimerkkejä teemasta, jota tahdot puhua? Kirjoita ne muistiin ja luonnostele ohjelmasi rakennetta esimerkiksi wordiin! Ohjelman on alettava jostain, ja jo pienellä hahmotuksella voi alkaa hiomaan!

Tarkkana ohjelman pituuden kanssa! Ohjelma on mieluummin liian lyhyt kuin liian pitkä, jonka takia ohjelmasta jäisi jotain esittämättä ohjelma-ajan loppuessa kesken. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ohjelmaa tulee jättää tahallaan lyhyeksi! Voit esimerkiksi harjoitella kotona pitämällä ohjelman ääneen itseksesi, ja ajoittaa kuinka kauan sinulla kestää! Jos ohjelma on liian pitkä, voit silloin harkita voiko joitain ajatuksia tiivistää, tai jättää kokonaan pois!

– Tasokas ohjelma on visuaalinen!

Mitä vähemmän tekstiä, sitä parempi! Yleisö katsoo ohjelmaasi visuaalisen esimerkin perässä! Jos pidät puheohjelmaa, voit hyvin puhua tekstin sen sijaan että se olisi dioissa! Kaikelta tekstiltä ei voi välttyä, mutta on suositeltavaa, ettei dioissa ilmaannu kuin kourallinen sanoja.

Traconin ohjelmaslottien pituudet ovat 45, 75, sekä 105 minuuttia. Harkitse miten suuren ohjelman tahdot pitää, ja valitse sopivin pituus sen mukaan!

Jos tulet pitämään pajaohjelmaa tai peliohjelmaa, silloin kesto voi olla pidempikin.

Tracon Liven, sekä Pienen Salin lavaesityksien tulisi olla vähintään 30 minuutin mittaisia.

– Ei uusintoja!

Otathan huomioon, että jos olet pitänyt ohjelmasi jo jossain toisessa tapahtumassa, ei sitä tulla helposti huolimaan uusintana. Jos tahdot pitää ohjelmaa aiheesta, josta olet jo ennen puhunut, odotamme sekä suosimme jonkinlaista uutta lähestymiskulmaa!

Jos tarvitset apua tai neuvoja luennon suunnittelussa, voit lähettää sähköpostia osoitteeseen ohjelma(at)tracon.fi. Ohjelmavastaavamme neuvovat sinua mielellään!

Valtteri “Tounis” Strömsholm piti Desuconissa 2018 kätevän luennon juuri luentojen tekemisestä sekä pitämisestä, jossa on hyviä neuvoja hyvän luennon tekemiseen!

Voit katsoa nauhoitteen luennosta Desuconin YouTube-kanavalla.

Pelinjohtajaksi roolipeliin

Oletko intohimoinen pelinvetäjä, ja tahdot jakaa pelin iloa muille? Olet tervetullut hakemaan Traconiin pelinjohtajaksi! Lue lisää siitä, mitä pelinjohtajuus sisältää roolipeli-sivuiltamme! Pelinjohtajana saat samat etuudet tapahtumassa, kuin ohjelmanpitäjät!


Miitit

Tahdotko järjestää miitin sinua kiinnostavasta aiheesta, ja tavata ihmisiä jotka jakavat mielenkiintosi? Vilkaise ohjeet miittiajan varaamiseksi tapahtumaan Miitti-sivultamme ja tule löytämään uusia ystäviä!