Cosplay


Briefly in English below.

Cosplay eli hahmopukeutuminen on näkyvä ja vaikuttava osa Traconia. Tapahtumassa järjestetään vuosittain useita cosplaykilpailuja, joiden keskeisimpänä osana ovat erilaisten pelien, tv-sarjojen, elokuvien, animaatioiden, sarjakuvien tai muiden harrastajien mielenkiinnon kohteiksi kumpuavien medioiden hahmoiksi pukeutuminen, eläytyminen sekä itse puvun valmistaminen. 

Traconissa järjestetään tänä vuonna useita cosplaykilpailuita läpi viikonlopun! Tämän lisäksi suosiota saavuttanut Cosplay Catwalk palaa puiston ohjelmistoon.

Tämä sivu sisältää tarkemmat esittelyt kilpailuista, säännöt sekä ilmoittautumisohjeet. Kilpailuihin ilmoittautuminen aukeaa maanantaina 3.6. klo 18.00.

Perjantai
Hall Cosplay,
Tracon Live! -lava


Lauantai
Cosplay Catwalk,
Tracon Live!- lava

Sunnuntai
World Cosplay Summit
Nordic Cosplay Championship
Ryhmäpukukilpailu,
Photoshoot-kilpailu: aloittelijat & kokeneet.
Iso sali.

Kilpailut ja näytökset

World Cosplay Summit
World Cosplay Summitin eli cosplayn maailmanmestaruuskilpailun Suomen karsinnoissa haetaan tuttuun tapaan edustajaparia. WCS:ssä kilpaillaan kahden hengen joukkueissa sekä puvunteon että esiintymisen saralla. Traconissa valittu joukkue edustaa Suomea kesän 2025 finaalissa Japanissa, jossa noin 40 maan joukkueet kokoontuvat esittelemään cosplaytaitojaan! 

Säännöt, tekniikkaohjeet ja ilmoittautuminen

Nordic Cosplay Championship
Nordic Cosplay Championshipin  karsinnoissa kilpaillaan yksilönä puvunteon ja esiintymisen taidoissa. Traconin karsinnan voittaja edustaa Suomea Ruotsin Linköpingissä Närcon-tapahtumassa järjestettävässä finaalissa kesällä 2025 osana edustusjoukkuetta. 

Säännöt, tekniikkaohjeet ja ilmoittautuminen

Ryhmäpukukilpailu
Ryhmäpukukilpailussa kilpaillaan parhaimmista kädentaidoista ja arviointi perustuu ainoastaan pukujen toteutukseen. Ryhmäkilpailuun saa osallistua 2-6 henkilön ryhmissä.

Arvioinnissa otetaan huomioon pukujen tekninen toteutus, istuvuus, materiaalivalinnat,  hahmouskollisuus, sekä mahdollisten proppien tai armoreiden luontitaidot. Asujen yhteensopivuus on myös arviointikriteeri. Kilpailussa ei ole esitystä, mutta kilpailijat tulevat käymään lavalla yleisön edessä. Suosittelemme miettimään lavaosuudelle hahmouskollisen lavakävelyn sekä muutaman poseerauksen!

Säännöt ja ilmoittautuminen

Photoshoot
Photoshoot-kilpailussa kilpaillaan parhaimmasta cosplayvalokuvasta, eli kyseessä on valokuvauskilpailu. Kilpailu jaetaan kahteen eri kategoriaan: aloittelijoihin sekä kokeneisiin. Arviointi perustuu kuvien tekniseen toteutukseen, editointiin, mallin ohjaukseen ja vaikuttavuuteen. Valokuvat toteutetaan kuvaajan sekä cosplayharrastajan tai -harrastajien yhteistyönä.

Kilpailun teema: valo & varjo

Säännöt ja ilmoittautuminen

Hall Cosplay
Pukukilpailuun osallistuminen voi tapahtua yllättenkin! Hall Cosplay kilpailun osallistujat valitaan Tracon perjantaina kävijöiden joukosta cosplayagenttien toimesta. Ennakkoilmoittautumista ei siis ole.

Hall cosplay on yksilökilpailu, johon sisältyy tuomarointi, kuvaus sekä lavakävely Tracon Live! lavalla perjantaina auringon laskiessa.

Aikataulu ja säännöt

Cosplay Catwalk
Onko sinulla, parillasi tai ryhmälläsi upeat cosplayasut joita haluatte päästä esittelemään yleisön edessä mutta kisaaminen ei tunnu siihen oikealta vaihtoehdolta? Cosplay Catwalkissa pääset nousemaan Tracon Live! lavalle ilman kisaamisen tuomaa stressiä.

Cosplay Catwalk on matalan tason muotinäytös, johon voit osallistua itsetehdyllä tai ostetulla puvulla juontajan selostamana. Lavaosuuteen ei sisälly esitystä, mutta voit suunnitella hahmouskollisen kävelyn ja poseerauksen. Cosplay Catwalkiin on ennakkoilmoittautuminen paikan päällä.

Kilpailijoille

Sunnuntain kilpailut: World Cosplay Summit -karsinta, Nordic Cosplay Championship -karsinta, ryhmäpukukilpailu, photoshoot-kilpailu: aloittelijat ja kokeneet 15.00 – 16.15

Sunnuntain harjoitukset klo. 9.30 – 13.30

Kilpailunumerot
Arvottuja kisaajanumeroita käytetään sekä osallistumisjärjestyksen määrittämiseen että tuomaroinnin ja harjoitusten aikatauluissa.  

WCS: 2 – 9
NCC: 20 – 27
Ryhmäpukukilpailu: 40 – 49
Photoshoot, aloittelijat: 50-59
Photoshoot, kokeneet: 60-69
Hall Cosplay: 70-79

Tapahtumapaikka ja lavan tiedot
Lisätietoja tapahtumapaikasta sekä ohjeet tapahtumapaikalle saapumiseen löydät Traconin sivuilta. Lavan mitat ja muodot näet pohjapiirroksesta. Saat isosta salista tietoa myös Tampere-talon omilta sivuilta.

Tänä vuonna lavan takaosassa on n.30cm kynnys Taru Sormusten Herrasta -näytöksen lavasteiden vuoksi. Jaamme tarkemman kohdan ja kuvia tästä kun saamme ne tietoomme. Tämä on hyvä ottaa huomioon erityisesti esitysten suunnittelussa.

Ison salin lava on lattiatasolla backstagen kanssa ja sinne kulku onnistuu esteettömästi ilman portaita backstagen kautta, lavan sivusta. HUOM! Esteettömästä pääsystä huolimatta koko lava EI ole tänä vuonna esteetön.

Backstage-alue on varattu yksinomaan kilpailujen osallistujille ja tapahtuman järjestäjille. Alueella on useita pukuhuoneita sekä erillisiä peilejä, vesipiste, mehua sekä pientä suolaista ja makeaa. 

Backstagelta on myös pääsy ison salin yleisöpaikoille, joissa on cosplaykilpailijoille varattuja paikkoja. Näille paikoille pääsee numerolappua näyttämällä, erillistä paikkalippua ei tarvita.

Kilpailijoiden kuvaus
WCS- ja NCC-kilpailijoista otetaan tapahtuma-alueella kuvat erillisessä photoshootissa ennen kilpailua. Ryhmäpukukilpailijat kuvataan backstagen omalla kuvauspisteellä. Hall Cosplay kilpailijat kuvataan kuvauspisteellä.

Ilmoittautuminen kilpailuihin
Haku kaikkiin kilpailuihin toteutetaan web-lomakkeella, joka aukeaa 3.6 klo 18.00. Lomakkeen täyttöä varten tarvitset Kompassi-tunnukset.

Kilpailijat World Cosplay Summitin sekä Nordic Cosplay Championshipin karsintoihin valitaan hakemusten perusteella. Ryhmäpukukilpailuun kilpailijat otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Photoshootkilpailuissa suoritetaan vuorostaan esikarsinta, mikäli ilmoittautujia on enemmän kuin finaaliin mahtuu.

Hall Cosplayhin ei ole ennakkoilmoittautumista, vaan cosplayagentit valitsevat kilpailijat yleisön joukosta perjantaina iltapäivällä.

Kilpailijoiden edut
World Cosplay Summit- ja Nordic Cosplay Championship-karsintoihin valitut kilpailijat saavat Traconin puolesta ilmaisen sisäänpääsyn koko tapahtumaan. Mahdollinen arvokisa-avustaja on puolestaan oikeutettu kilpailupäivän päivärannekkeeseen. Ranneke oikeuttaa sisäänpääsyn ainoastaan kisapäivänä, mutta seon mahdollista päivittää maksua vastaan koko viikonlopun rannekkeeksi. Etu on henkilökohtainen eikä sitä voida siirtää muille. Tarkemmat ohjeet ja lisätiedot lähetetään kilpailijoille ennen tapahtumaa. 

Ryhmäpukukilpailijat ovat myös oikeutettuja päivärannekkeeseen, jonka voi päivittää maksua vastaan koko viikonlopun rannekkeeksi. Photoshootkilpailijoiden tulee hankkia itse lippu tapahtumaan.

Hall Cosplay -kilpailu ei edellytä lippua tapahtumaan.

Tracon is looking for cosplay judges

Tracon is looking for judges for the cosplay competitions. Application period is from May 14th until the 30th, 11.59 PM. Three judges are needed to each of the following categories:

  • Photoshoot competition: beginners
  • Photoshoot competition: advanced
  • Group costume

We pay attention to the versatility of judges so that each judge can utilize their background and skills in the job. You can apply to the position even if you don’t have previous experience of judging. The judges are required to be competent, unbiased, fair, encouraging, professional, committed and careful with confidentiality. Responsibilities include:

  • before the event, writing the judge introduction
  • before the event, signing up on Kompassi
  • judging the competition according to the set schedule
  • at the event, participating in the announcement of the winner
  • giving written feedback to competitors

Judges are part of Tracon’s work force, so they are entitled to all work force benefits, e.g., free weekend ticket, entry to the green room, and a warm meal on one day. Judges have entry also to backstage which has dressing rooms and a separate cosplay green room.

All applicants will be informed of the selection results by June 1st.